Tuesday, June 25, 2013

Ruhi Mucerret


Hani bir zamanlar cipslerin icinden tasolar cikardi, oynattikca yuzeydeki resim degisirdi... O sekil kapaga sahip bir kitaptan ne kadar ciddiyet beklenirse o kadar ciddi bir Murat Mentes kitabi, Ruhi Mucerret!

Basrollerde; 100 yasindaki Istiklal gazisi Ruhi Mucerret ile en yakin arkadasi, bir gozu mavi bir gozu kahverengi Civan Kazanova yer aliyor. Yardimci rollerde ise; Avni Vav, Nazli Hilal, Fujer Fuji, Timur Tumor, Masum Cici, Serpil Silahliperi, Bedri Dubara, Figen Negatif...vd :) 

En az Dublorun Dilemmasi ve Korkma Ben Varim kadar absurd, Murat Mentes kadar orjinal... Bir turlu olemedigi icin lanetlendigini dusunen Ruhi Mucerret ile 2. hayatina baslayan Civan Kazanova ve digerleri arasinda yasanan seruvenlerle dolu rengarenk bir roman. Insanlarin beyinlerine cip yerlestirmek suretiyle siradan konusmalarin arasina reklam metinleri serpistiren bir cete ile mucadele, birbirlerini oldu zannedip yillar sonra bulusan nisanlilar, en yakin arkadasinin yengesine asik olan 100 yasinda bir ihtiyar... Fikirler, konular bu kadar orjinalken kitabin akisini siz tahmin edin...

Kafanizda bin turlu sorun varken, bir banka oturup bu degisken kapakli kitabi actiginizi, suratinizda kocaman bir gulumseme ve tutmaya calistiginiz kahkahalar esliginde sayfalari cevirdiginizi hayal edin. Aslinda cevirdiginiz, yenilediginiz sadece sayfalar olmuyor. Cozum bekleyen ya da belki cozumu size bagli olmadigi halde sizi rahatsiz eden konular birer birer cevrilecek, cevrildikce degerini yitirip aklinizdan uzaklasacak. Sadece Ruhi Mucerret icin degil, diger tum Murat Mentes kitaplari icin birincil yorumum budur.

Mentes, kendisi icin "Ben uydurukcu bir insanim" demisti. Bazen uydurukcu bir insanin hayal dunyasina dalip, uzaklara gitmek lazim. Bu yolculukta elinize renkli bir kalem alip, onun romanlarini okumak iyi bir secenek olabilir :)

Yazi baslarindaki orjinal epigraflari ve de altini cizmekten buyuk keyif aldigim cumleleri de yakin zamanda paylasmak niyetindeyim.

Simdilik iyi seyirler, pardon iyi okumalar :)

No comments:

Post a Comment