Wednesday, March 19, 2014

24 Saat Acik Kitapcinin Sirri



Kitap Kardesligi ile beraber Subat ayinda yildonumune ozel bir dunya klasigi [bkz. Martin Eden] okuyunca Mart ayinda guncel bir kitap okumaya karar verdik: Robin Sloan'dan 24 Saat Acik Kitapcinin Sirri...




"Bu raflarda aradiginizi bulmaniza nasil yardimci olabilirim?"

2012 yilinda yayimlanmis 24 Saat Acik Kitapcinin Sirri, fantastik ve eglenceli bir kurguya sahip. Kitap, ekonomik krizden dolayi Penumbra'nin 24 saat acik kitapcisinda gece nobetcisi olarak ise baslayan Clay'in dilinden anlatilmis. Clay, gunumuz genclerinin bircogunda olan "merak"in ve yazilim bilgisinin de etkisiyle, ise alindigi ilk gunden itibaren bu dukkanda bir tuhaflik oldugunu sezinler ve bu sirri ortaya cikarmak adina ugras gostermeye baslar. Bu ugurda, ev arkadaslari Mat ve Ashley, ise basladiktan sonra edindigi kiz arkadasi Kat ve eski dostu Neel ona her turlu destegi saglamaktadir.

Kisa zamanda onemli asama kaydedip, kitapcidaki "ozel" kitaplarin dizimine ait sirri, "veri canlandirma" isimli bir yontemle cozerler. Ve sonrasinda bu bilgiyi, bir sekilde Penumbra ile paylasirlar. [Bence kitabin kilit noktalarindan biri budur. Yani bu arastirmayi gizli tutup, kitapcinin yasli sahibi Penumbra'dan saklamis olsalar muhtemelen sirrin tamaminin cozumu mumkun olmayacakti.] Yasindan beklenmeyecek derecede anlayisli olan ve teknolojik gelismelere sempati duyan Penumbra da Clay ve arkadaslarina katilir. Boylece, seruven San Francisco'dan New York'a kadar uzanan yolda ortak bir gayeye donusur.

Kahramanlarimiz, "Kirilmamis Kitap Sirti" ismiyle bilinen 500 yillik bir tarikatin, tarikatin birbirinden ilginc mensuplari [okuma sevdalilari] ve gizemli kitaplarin sirlarini cozmek ugruna, yer altinda bir okuma salonunda yasananlar ile Gerritszoon yazi karakteri arasinda baglanti kurmaya calisacaklardir. Geleneksel yazin kulturu ile teknolojinin ic ice gectigi, eglenceli bir kitapti. Fantastik kurgulardan hoslananlara tavsiyedir.

Altini Cizdiklerim

"Gozlerinizi acik tutun. Hazinelerher yerde, sadece saklaniyorlar."
Onsoz'den

-"Ne is yapiyorlar?"
-"Okuyorlar."
sh 21

"Merak ediyorum, kullandigimiz her bir iletisim araci zaman ayarli olunca, bu aslinda bizim zaman ayarli oldugumuz anlamina mi geliyor?"
sh 44

"Herhangi bir kutuphanede yuruyup parmaklarini kitap sirtlarinda gezdirdiginde, insanin uyuyan ruhlarin varligini hissetmemesi imkansiz."
sh 155

"Benim hicbir fikrim yok. Neyse eve gidince Google'dan bakip bulurum herhalde."
sh 218

"Ozenle yaratilmayan ve icinde dostluk barindirmayan hicbir sey ölümsüz olamaz. Dunyadaki butun sirlar ogrenmeye degerdir, bazen bakariz ama onlari goremeyiz."
sh 295


***

Tanitimima, bu gizemli toplulugunun "motto"su olan ve cok hosuma giden bir kavram ile son vermek istiyorum: "Festina Lente"

Yani; "Yavasca acele et! Ne firsatlari kaciracak kadar tez canli ol, ne de firsatlari kaciracak kadar yavas..."


***

Fotograf: Arzu Fatma Dogan
Mart 2014, Bahreyn

2 comments:

  1. Ne güzel anlatmişsin :) ben bu kadar ayrinti yazamadim... İlham perim kayboldu sanirim :) Bu arada wordpress reader a seni ekledim veeeee calisiyoorrr:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkur ederim :) Aslinda bu sefer ben de yuzeysel gectim, islerden dolayi cok konsantre olamadim. Daha derin yazdigim kitap yorumlarim vardi.

      Reader olayina da sevindim. Artik daha cok takiplesiriz! :)

      Delete