Thursday, August 28, 2014

The Darjeeling Limited


Mukemmel bir yol filmi!

Yonetmenligi Wes Anderson ustlenirken, basrolleri Owen Wilson, Adrien Brody ve Jason Schwartzman paylasmis. 2007 Amerikan yapimi, komedi-dram-macera turunde ve maalesef sadece 91 dakika suruyor. 



Hikaye, cogunlukla trende geciyor. Babalarinin olumunden 1 yil sonra 3 dargin kardes, plan-program buyuk agabey Francis'e ait olmak uzere, bir yolculuga cikma karari aliyorlar. Hem beraber vakit gecirip aralarindaki kopukluklari gidermek, hem de kafa dinlemek niyetindeler. Rotalari ise oldukca renkli: Hindistan!  

Hedefleri trenin mola verdigi yerlerdeki, daha cok kutsal mekanlar olmak uzere carsi-pazar-dag-tepe her yeri dolasmak. Ama bunu gercekten hissederek yasamak. Ve tahmin edersiniz ki soz konusu ulke Hindistan olunca; gezindikleri her yer cok renkli, cok keyifli. Her durakta ayri bir macera, aksilik ve komedi.  



Oyunculuklar harika!

Francis disiplinli, planli ve digerlerine gore daha elit olan agabeyi; 
Peter gayet rahat ve sakin ortanca kardesi; 
Jack ise komik ve kazanova kucuk kardesi canlandirmis.



Hikayenin akisi, goruntuler, zaman gecisleri ve detaylar o kadar guzel islenmis ki; sanki onlarla beraber bizler de seyahat ediyoruz. Ister istemez sizi hikayenin icine cekiyor. Filmde en basarili buldugum noktalardan biri budur.


--!!!Bu kisim ciddi anlamda spoiler icermektedir!!!--- 

Filme vurulma sebeplerim:

-Yol filmi olmasi, hele ki trende gecen bir yol filmi olmasi
-Her durakta duzenli bir sekilde treni kacirmalari ve kosa kosa binmeleri
-Dere kenarinda yururken suya dusen 3 cocugu kurtarma cabalari. Bence filmin kilit noktasi budur. Cunku; ciktiklari seyahatin baslica sebebi, kaybettikleri bazi degerleri bulmakti. Ki; burda gosterdikleri caba ve sonrasinda yasananlar, bunu basardiklarini dogrular nitelikte.
-Babalarinin cenazesine bile gelmeyen, rahibeligi secmis annelerini bulmalari. Bu ziyaret sirasinda 3 koca adamin nasil da cocuklasabildikleri. [herkes annesinin yaninda cocuktur.]
-Ve mukemmel bir final. O esnada calan ensef sarki esliginde, kameranin tum kompartimanlardan gecmesi. Takdire sayan!

---spoiler bitimi---



İyi ki guzel filmler var, iyi ki guzel film tavsiye eden dostlar var!

Kisacasi, izleyin pisman olmayacaksiniz ;)




No comments:

Post a Comment